Oss 06 53 73 83 94

Vetten

Jazeker wel!

Maar wat zijn nu precies vetten?

Vetten zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze zijn een brandstof en leveren belangrijke vitamines en vetzuren die van essentieel belang zijn voor ons lichaam. Vetten worden onder andere gebruikt voor energie, opslag, isolatie en als bouwstof voor hormonen.

We onderscheiden vetten als volgt:

  • onverzadigde vetten (omega-3,-6,-9)
  • verzadigde vetten
  • transvetten

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet, staat ook wel bekend als “gezond vet” en bestaat uit drie verschillende vetzuren: omega-3, omega-6 en omega-9.
Dit zijn essentiële vetzuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken en die we dus binnen moeten krijgen via onze voeding.
Wat hierbij belangrijk is, is dat met name de juiste verhouding van deze vetten in onze voeding bevorderlijk is voor onze gezondheid om klachten te voorkomen. Wanneer meer verzadigde vetten worden vervangen door onverzadigd vet, is er minder risico voor je gezondheid.

De beste bronnen van omega-3 en omega-6 vind je vooral in plantaardige producten als noten, zaden, avocado’s, olijven en in vette vis.

Verzadigd vet

Verzadigd komt met name voor in dierlijke producten (op kokosolie, palmvet en cacaoboter na). Je kunt verzadigde vetten herkennen aan hun vaste vorm (bv boter) bij kamertemperatuur.
Er is nogal wat ophef ontstaan over verzadigd vet. Verzadigd vet staat namelijk bekend als “het ongezonde vet” en het eten van te veel verzadigd vet zou in verband worden gebracht met een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hart- & vaatziekten. Deze conclusie is misschien wat voorbarig. Een beetje kokosolie of roomboter kan niet echt kwaad. Kies over het algemeen voor onverzadigde vetten en zorg ervoor dat niet meer dan 10% van je dagelijkse voeding uit verzadigd vet bestaat.

Verzadigde vetten zitten vooral in: kaas, margarines, volle zuivel, ijs, eieren, boter, vlees, gebak, taart, chips en koekjes.

Transvetten

Transvetten komen van nature voor in bepaalde producten zoals volle melk, alle gefrituurde producten, zoutjes, chips, koekjes, gebak, margarine, halvarine en veel diepvriesmaaltijden (bijv. pizza’s). Transvetten zijn een gemodificeerde vorm van verzadigd vet, dat wordt gemaakt uit onverzadigde vetten. Door onverzadigde vetten extreem te verhitten, kan men er op hoge temperaturen mee bakken (bijvoorbeeld frituren). Transvetten zijn hierdoor echter zeer schadelijk en horen niet thuis in onze voeding. Vermijd deze vetten daarom zo veel mogelijk

Producten zoals gebak en koekjes bevatten vaak nog wel veel transvetzuren. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet staat altijd vermeld op de verpakking van producten. Er staat dan bij de ingrediënten een naam ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’.

  • Transvetten zijn een zeer ongezonde en schadelijke vorm van vet, die niet alleen het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, maar ook nog eens kankerverwekkend is.

Het is als belangrijk te begrijpen dat natuurlijke vetzuren, zowel verzadigd als onverzadigd, essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zorg er dus voor dat je dieet hoog in vetten zit en juist laag in koolhydraten.

Ben ervan bewust dat goede vetten je een verzadigd gevoel geven, je zit sneller vol, waardoor je minder snel trek krijgt én je bloedsuiker stabieler blijft. Op de langere termijn eet je dan dus minder vaak en heb je minder trek in zoetigheid en andere minder goede snacks dan wanneer je overwegend koolhydraten eet.