De vitaliteitspiramide
Ik maak gebruik van vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt. Dit model bestaat uit 6 gebieden die je bewust maken van wat je nodig heb om je vitaal en energiek te gaan voelen.
Het gedachtegoed van de vitaliteitspiramide wordt ook onderbouwd vanuit de gezondheidsdefinitie van de World Health Organisation: ‘Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of gebrek.’
De 6 gebieden:
Zinvol leven
Om je vitaal te voelen is het belangrijk je leven een doel te geven. Wat vind je belangrijk? Wat vervult je met blijdschap? Wat geeft voldoening? Wat zorgt voor energie? Wat maakt je gelukkig? Ga op onderzoek. Vraag vrienden waar je een kei in bent. Of misschien heb je een verloren gewaande hobby. Boeit vrijwilligerswerk je? Is sporten met kinderen je ding? Enzovoort. Achterhaal wat je leven zin geeft, want een feit is dat het bijdraagt aan je vitaliteit.
Ondersteunende relaties
Steeds vaker duiken er berichten in de media op over eenzaamheid onder met name ouderen. Wees dat voor. Besteed tijd en energie aan het opbouwen en bijhouden van je vriendenkring. Want, beschik je over een goed en hecht relatienetwerk? Dan sta je er niet alleen voor in het leven. Wanneer het nodig is is er een troostende schouder, luisterend oor, een warme knuffel, een opbeurend woord, een inspirerend gesprek, een helpende hand, een ontspannende activiteit et cetera. Kortom, zorg dat je genoeg vrienden hebt die er in goede en slechte tijden voor je zijn.
Positieve gedachten
Ook hoe je denkt heeft invloed op je gezondheid. Wanneer je hoofd vol zit met sombere en negatieve gedachten kan dit zorgen voor lichamelijke klachten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Heb je een positieve kijk op het leven? Zie je de zonnige kant in van allerlei gebeurtenissen? Dan zorgt je relativeringsvermogen ervoor dat het je niet achtervolgt. Hierdoor ben je uiteindelijk lichamelijk, geestelijk en emotioneel beter in balans en dat heeft zo zijn weerslag op je gezondheid.
Voldoende herstelmomenten
In de topsport wordt gezegd: ‘Je kunt alleen topprestaties leveren als je voldoende ontspant’. Er moet een goed evenwicht zijn tussen het aantal uren inspanning en ontspanning. Realiseer je dat je alleen topprestaties kunt leveren als je balans aanbrengt tussen de inspanningen die je levert en de ontspanning die je nodig hebt. Neem daarom tijdens de dag geregeld even een pauze om spanningen af te bouwen en wat rust te pakken. En vergeet niet om ’s avonds bijtijds je mandje op te zoeken. Want tijdens de nacht geef je dagelijkse gebeurtenissen een plek én pleegt je lichaam het hoognodige herstel aan de lichaamscellen. Zorg je voor regelmatige herstelmomenten? Je draagt dan zeker bij aan je algehele vitaliteit.
Voldoende beweging
Bewegen is niet alleen goed voor je botten en spieren, maar houdt ook je hart en bloedvaten in conditie. Zeker als je het combineert met onder meer gezonde voeding. Daarbij helpt dagelijks lichamelijk actief zijn om spanningen los te laten. Wanneer je matig intensief beweegt produceert je lichaam onder andere endorfines die de stresshormonen bestrijden. Daarbij maakt je lichaam ook nog eens feelgood hormonen aan die je vrolijk stemmen. En uiteraard krijg je er ook energie van! Verder is lichamelijke activiteit goed om welvaartsziekten zoals overgewicht, hartziekten en diabetes te voorkomen.
Optimale voeding
Goede voeding zorgt ervoor dat je je lichaam voedt met de bouwstoffen, vitamines en mineralen die het nodig heeft om alle processen uit te kunnen blijven voeren. Kies er verder voor met aandacht te eten, dat zorgt dat je sneller verzadigd bent. En… eet om de juiste redenen. Omdat je lichaam en geest brandstof nodig hebben en niet omdat je zo gespannen bent.
Hoe gaan we van start
We onderzoeken samen waar je probleemgebieden liggen en zullen daar de focus op leggen. We stellen samen een plan van aanpak op.
Vervolg
Door coaching zullen we ervoor gaan zorgen dat de 6 schijven uit de vitaliteitspiramide in evenwicht komen. We bespreken de voortgang en daar waar nodig zal het plan van aanpak worden aangepast.
(Ik heb mijn studie gevolgd bij het instituut van Albert Sonnevelt. Dit samen met goede praktijkvoorbeelden heeft me ertoe gezet deze werkwijze door te voeren).